24 April Bezoek aan biologische veeboer

24 April Bezoek aan biologische veeboer

De aarde als één groot ecosysteem

De aarde als één groot ecosysteem. Dat is het doel van Gerard Keurentjes met zijn biologisch dynamische melkveehouderij aan Gemaalweg 12 in Rutten. Hij melkt met de seizoenen en zet zich in voor een ijzersterk systeem. Hij maait het gras bijvoorbeeld met een maaibalk die het gras knipt, waardoor het als het ware wordt neergelegd. Zo krijgt het gras een betere hergroei. Bij Gerard draait alles om het leven lief te hebben, in stand te houden en de biodiversiteit te laten groeien.

Het is prachtig hoe Gerard zijn passie uitvoert: ecologisch – biodiversiteit – het leven – gezond – natuurlijk – alles op een vanzelfsprekende manier laten leven.

Wij, als leden van de Zaak & Zo, zijn diep onder de indruk. We worden het erf op geleid en daarna de weide in. Ikzelf als plantenliefhebber constateer gelijk de verscheidenheid in het gras. Geen grasland, maar weide met in eerste instantie zo in april al 6 verschillende planten in beeld.
Op naar de koeien en kalfjes. De meeste boeren halen de kalfjes na hun geboorte zo snel mogelijk bij de moeder weg, zodat ze de koe weer kunnen melken. Gerard laat 3 kalveren bij één koe op een natuurlijke manier bij zich drinken. Daardoor kan Gerard de andere koeien, die moeder zijn geworden, melken. Zo leuk om de koeien en kalfjes in de wei te zien … de dieren vinden het gewoon dat Gerard ertussen loopt en daardoor schrikken ze ook niet van ons. Ik vind het geweldig om te zien hoe Gerard geniet van alles wat hij doet. Tweemaal per dag verplaatst hij het schrikdraad op de weide, zodat de koeien en kalfjes altijd vers gras hebben en het wordt bemest – prachtige vlaaien zien we her en der.

Gerard vertelt ook over fytotherapie, hier weet hij inmiddels veel van. Bij fytotherapie worden veel kruidentincturen ingezet. Gerards vee is dan ook kerngezond. Gerard is intussen een soort ‘Klazien van Zalk’, maar dan voor het vee en het grasland. De dierenarts kan wegblijven en krachtvoer is niet nodig. “Dankzij de vele kruiden in het gras is het grasland al krachtvoer.“
Negen maanden per jaar zijn de koeien buiten. Op 55 ha heeft hij 55 koeien en dit werkt. De kosten en baten zijn goed. “We verdienen datgene wat we nodig hebben.” Gerard innoveert steeds weer op zijn biologisch dynamisch melkveebedrijf.
Ik kan nog veel meer schrijven ….werkelijk … het is een bedrijf waar het ecosysteem werkt voor mens en dier: EENVOUD – RUST – REGELMAAT

Bij ons bezoek hebben we genoten van zelfgebakken cake met graaseieren van familie Keurentjes. Margret Meester had weer heerlijke hapjes verzorgd: gevulde graaseieren en gehaktballetjes van rundvlees van familie Keurentjes. Om je vingers bij af te likken!

TIP:  op vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur is Gemaalweg 12 in Rutten hét adres voor:
                heel goed en lekker rundvlees van eigen koeien en graaseieren

Familie Keurentjes, wij hebben veel geleerd. Dank!
                                                                                                                                  Mariette van Hees
                                                                                                                                            De Zaak & Zo


P.S. wil je de melk kopen van firma Keurentjes? Kijk dan bij Albert Heijn naar de roze pakken van het merk KALVERLIEFDE. Binnenkort ook verkrijgbaar bij Jumbo. Tip van Gerard: mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen vaak wel tegen de melk van KALVERLIEFDE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*