Bezoek Melkveehouderij

Bezoek Melkveehouderij

Op donderdag 2 februari waren we te gast bij Gerard Hettinga, die een moderne melkveehouderij runt aan de Domineesweg in Tollebeek.

Vanuit de skybox in de ligboxenstal, die uitzicht bood op een groep koeien die op dat moment ‘droog’ stonden, gaf Gerard een presentatie over zijn bedrijf. Vol passie en enthousiasme deelde hij een stuk familiegeschiedenis en interessante inhoudelijke feiten over het runnen van een melkveehouderij. En hij legde uit wat de stikstofproblematiek nou precies inhoudt en betekent voor Gerard en zijn collega- melkveehouders, zowel lokaal als in de rest van het land.

Wist je dat een koe in de jaren 30-40 7500 liter melk per jaar gaf en dat de productie halverwege de jaren 90 was gegroeid tot 10.000 liter per jaar, door verbetering van de leefomstandigheden en de komst van melkrobots? Gerard vertelde dat zijn koeien tegenwoordig zelfs 12.000 liter per jaar geven!

Met de jaren steeg niet alleen de melkproductie. Door mechanisering kon men ook met veel minder mankracht meerdere koeien houden. Twee generaties voor Gerard kon 1 medewerker nog maar 5 koeien aan. Inmiddels bestiert Gerard zijn 190 koeien met slechts één andere vaste collega.

Bovendien vertelde Gerard lachend dat hij lang niet meer zo hard werkt als zijn voorgangers deden.

Een koe die in haar leven 100.000 liter geeft, was tot nog niet zo lang geleden erg bijzonder.

Inmiddels is het voor de koeien van Gerard al geen uitzonderlijke prestatie meer. Toch is hij blij met, en trots op ieder koeienbeeldje dat hij krijgt van Agrifirm, wanneer een nieuwe koe de 100.000 liter- mijlpaal heeft bereikt.

Hettinga is de 3e generatie koeienboer in de polder. Zijn bedrijf telt 190 koeien en 4 melkrobots. Hij heeft daarnaast nog grond, maar niet genoeg om deze koeien op te weiden. Ondanks het feit dat zijn koeien binnen blijven, scoort zijn bedrijf toch zeer hoog als het gaat om de beste voorzieningen voor de koe. Dit is te danken aan de grote hoeveelheid ruimte die koeien binnen hebben. En het comfort wat de moderne stal te bieden heeft.

Na Gerards presentatie kregen we een rondleiding op het bedrijf. Daar zagen we de melkrobots in actie, evenals de voedermachines die elk dier 8x per dag van de juiste voeding voorzien. We liepen langs kalfjes, van heel jong tot pinken, langs zwangere koeien en volwassen koeien. Ook zagen we de

‘droge’ koeien, die even 40 dagen vrijgesteld waren van melken, om aan te kunnen sterken voordat ze een kalf krijgen en weer melk gaan produceren, een soort zwangerschapsverlof dus.

Na afloop van de presentatie deelde Gerard zijn enthousiasme over het project ‘Kom bij de Boer’. Een initiatief waarmee basisschoolkinderen 1-2x tijdens hun basisschoolperiode bij een boer in de omgeving op bezoek gaan, zodat zij leren waar hun eten vandaan komt. Als dank voor zijn presentatie

en gastvrijheid heeft De Zaak&Zo een financiële bijdrage geleverd aan dit initiatief.

Marije Wielenga (introducee op deze avond) bedankt voor het schrijven van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*